Popularne posty

Przepis na ciasteczka zurychskie

Całe jajka ubić 15min. ze śmietanką, solą, cukrem i masłem, a następnie dodawać stopniowo po niewielkiej ilości mąki i wyrabiać ciasto; powinno ono być dość ścisłe. Pozostawić je na 30-60 min w cieple, a następnie pokroić w kawałki, rozwałkować możliwie najcieniej, nadając mu kształt kulisty. Smażyć w gorącym tłuszczu. Usmażone posypać drobnym cukrem. Ciasteczka te - będące specjalnością kontonu Zurych - nie tylko są bardzo smaczne, ale i mają cenną zaletę: w doskonałym stanie można je przechowywać przez okres 2 tygodni.



Składniki:

  • 8 małych jajek
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 20-25g topionego masła
  • ok. 700g mąki
  • tłuszcz do smażenia