Popularne posty

Przepis na ciasto półfrancuskie

Przesianą mąkę siekać razem ze 100g masła; dodać sól i - po odrobinie - 3/4 szklanki wody. Zagnieść ciasto możliwie najszybciej i pozostawić na 30min. w chłodnym miejscu. Pozostałe masło ugniatać drewnianą łyżką tak długo, aż zostanie usunięta z niego woda. Na dobrze posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto w duży kwadrat grubości 3mm, pośrodku ułożyć kawałeczki masła, składać do środka wszystkie cztery rogi; w ten sposób znów powstanie kwadrat, tylko trochę mniejszy. Walkiem ugnieść ciasto, ale nie rozwałkowywać. Operację należy powtórzyć, pośrodku ułożyć kawałeczki masła, złożyć rogi do środka tworząc jeszcze mniejszy kwadrat. Znowu ugnieść, lekko rozwałkować, na środek masło itd. W sumie operację powtarza się 9 razy.



Ciasto to po upieczeniu idealnie się "listkuje", ma duże zastosowanie przy przyrządzaniu pasztecików z mięsa, z owocami i konfiturami; może służyć jako spód do tart i różnego rodzaju ciast i ciasteczek, również można przyrządzać przy jego użyciu różne wypieki z serami, zarówno twarogami, jak i twardymi.

Składniki:

  • 500g mąki
  • 300g masła
  • sól