Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, rozprowadzić mlekiem i postawić w cieple na kilkanaście minut. Dodać przesianą mąkę, sól, cukier, jajko i stopione masło; dokładnie wyrobić. Migdały zalać wrzącą wodą, pozostawić na kilka minut, zdjąć skórkę i drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w przegotowanej wodzie, wiśnie z konfiturami osączyć na sicie, skórkę pomarańczy drobno pokroić. Wymieszać bakalie z ciastem, przełożyć do dobrze natłuszczonej formy i piec 35 min. w temperaturze 150 stopni. Z cukru pudru zrobić lukier i polukrować gorące ciasto.
Składniki:
- 250g mąki tortowej
- 12g drożdży
- 4 łyżki letniego mleka
- 50g cukru
- 50g stopionego masła
- jajko
- 50g posiekanych migdałów
- 25g wiśni z konfitury
- łyżeczka miąższu cytryny
- 75g skórki pomarańczowej
- 250g cukru pudru