Popularne posty

Przepis na Keks

Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, rozprowadzić mlekiem i postawić w cieple na kilkanaście minut. Dodać przesianą mąkę, sól, cukier, jajko i stopione masło; dokładnie wyrobić. Migdały zalać wrzącą wodą, pozostawić na kilka minut, zdjąć skórkę i drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w przegotowanej wodzie, wiśnie z konfiturami osączyć na sicie, skórkę pomarańczy drobno pokroić. Wymieszać bakalie z ciastem, przełożyć do dobrze natłuszczonej formy i piec 35 min. w temperaturze 150 stopni. Z cukru pudru zrobić lukier i polukrować gorące ciasto.



Składniki:

  • 250g mąki tortowej
  • 12g drożdży
  • 4 łyżki letniego mleka
  • 50g cukru
  • 50g stopionego masła
  • jajko
  • 50g posiekanych migdałów
  • 25g wiśni z konfitury
  • łyżeczka miąższu cytryny
  • 75g skórki pomarańczowej
  • 250g cukru pudru